To jest przepis pana Roberta Sowy - obejrzałam lata temu w telewizji gdzieś w poczekalni i oczyma wyobraźni już go smakowałam. Wieczorem miałam własne kaszotto na talerzu.
Przepis poniżej jest delikatnymi modyfikacjami. Ja np. robię je bez cebuli i daję mniej soli, dużo mniej soli, a i tak wychodzi słone. Dlaczego - o tym za moment. Nie używam też estragonu, bo nikt w naszej rodzinie nie przepasa za jego smakiem.
Kaszotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami - składniki:
- kasza pęczak - 1 szklanka
- pieczarki 300 g
- cebula - połowa (albo i wcale - ja omijam ją i wychodzi!)
- czosnek 2 ząbki
- szklanka bulionu drobiowego
- wino białe wytrawne - 1/2 szklanki
- masło - 2 łyżki
- pomidorki koktajlowe - opcjonalnie kilka sztuk (mogą być też malinowe)
- parmezan starty (lub grana padano) - według uznania, w przepisie są 4 łyżki, ja zawsze dodaję
- trochę więcej, by kaszotto było dzięki niemu kleiste i gęste
suszone pomidory - 6 sztuk
sól morska - szczypta
pieprz czarny mielony - szczypta - zioła prowansalskie - szczypta
natka pietruszki - kilka gałązek - Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek zgniatamy nożem i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Na patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów, 1 łyżkę masła i smażymy przygotowane składniki.
Następnie dodajemy pokrojone na połówki pomidory koktajlowe, pokrojone w paski pomidory suszone oraz przepłukaną w zimnej wodzie kaszę (można ją wcześniej podgotować 4-5 min, wtedy będziemy mieli pewność, że kaszotto będzie miękkie).
Dodajmy łyżkę masła i podlewamy rosołem z kury. Doprawiamy do smaku pieprzem i ulubionymi ziołami. Gotujemy jeszcze chwilę, tak aby nadmiar rosołu odparował. Następnie dodajemy starty parmezan. Kaszotto podlewamy białym winem i mieszamy.
Gotowe kaszotto przekładamy do misek, posypujemy natką pietruszki i startym parmezanem. Możemy je udekorować pomidorami suszonymi oraz koktajlowymi.
Miałam wyjaśnić, dlaczego nie solę: parmezan jest słonym serem, więc dodatkowe posolenie całości jest dla mnie przesadą. Oczywiście jednak co kto lubi…
Smacznego. :)